Nikt z nas nie lubi chorować, dlatego warto zadbać o siebie i wprowadzić do swojego życia kilka nawyków, które pomogą nam podnieść odporność, a tym samym wzmocnią nasz organizm w walce z infekcjami. To, czego powinniśmy unikać, jeżeli zależy nam na jak najlepszym zdrowiu to przede wszystkim nieprawidłowe żywienie, przewlekły stres, rozregulowany rytm dobowy, a także ograniczenie lub rezygnacja z ruchu.
Od czego zacząć? Najprościej – od jedzenia! Każdego dnia powinniśmy pamiętać o regularnych, zdrowych, urozmaiconych posiłkach, dopasowanych do naszego wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu zdrowia, które w razie potrzeby powinny być uzupełnione dobrą suplementacją. Koniecznie zadbaj o to, żeby Twoje menu obfitowało w te składniki najmocniej wspierające nasz układ immunologiczny, należą do nich:
Żywienie jest niezwykle ważne – warto zadbać zarówno o regularne posiłki, bazujące na świeżych, nieprzetworzonych produktach. Bardzo ważne jest też spożywanie odpowiedniej ilości płynów, zwłaszcza wody i naparów ziołowych takich, jak np. pokrzywa. Prawidłowo dobrana dieta oraz suplementacja warunkują lepszą odporność,koncentrację i mniejsze ryzyko występowania wielu chorób (np. chorób układu krążenia, czy też cukrzycy typu 2), pozytywnie wpływają również na wygląd naszej skóry i paznokci.
Należy jednak pamiętać, że nawet najlepsza dieta nie zapewni pełni zdrowia, świetnego wyglądu i samopoczucia, jeśli pominiemy inne elementy stylu życia. Dopiero połączenie dobrej diety, aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości snu, ale także dbania o psychikę – np. poprzez znalezienie odpowiadających nam technik radzenia sobie ze stresem, pozwala na osiągnięcie najlepszych efektów, a przede wszystkim – zdrowia.
Dr Wanda Baltaza – dietetyk kliniczny
Od czego zacząć? Najprościej – od jedzenia! Każdego dnia powinniśmy pamiętać o regularnych, zdrowych, urozmaiconych posiłkach, dopasowanych do naszego wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu zdrowia, które w razie potrzeby powinny być uzupełnione dobrą suplementacją. Koniecznie zadbaj o to, żeby Twoje menu obfitowało w te składniki najmocniej wspierające nasz układ immunologiczny, należą do nich:
- Witamina C, która jest niezbędna w obronie organizmu przed bakteriami i wirusami, działa stymulująco na organizm, łagodzi objawy osłabienia lub przeziębienia, wpływa na uszczelnienie naczyń krwionośnych, ma właściwości przeciwutleniające i bierze udział w syntezie kolagenu, a ponadto jej obecność w posiłku zwiększa przyswajanie z niego żelaza. Do jej najlepszych źródeł należą: natka pietruszki, papryka czerwona, szpinak, porzeczki, cytrusy i kiwi, ale również cebula.
- Antyoksydanty, czyli cząsteczki spowalniające procesy starzenia komórek, a także uczestniczące w zwalczaniu wolnych rodników – są to m.in. resweratrol, rutyna, daidzeina, bioflawonoidy i antocyjany oraz witaminy C, A, E i witaminy z grupy B. Znajdziemy je m.in.: w warzywach, zwłaszcza ciemnozielonych i czerwonych, w owocach, ale też olejach roślinnych, pełnoziarnistych produktach zbożowych, produktach nabiałowych, czy jajkach.
- NNKT, zwłaszcza kwasy omega-3, które łagodzą stany zapalne, możemy je znaleźć przede wszystkim w roślinnych olejach.
- Probiotyki, czyli kultury bakterii zawarte w produktach nabiałowych takich, jak jogurty i kefir oraz w kiszonkach! Mają zbawienny wpływ na mikrobom jelitowy, przez co wpływają pozytywnie na podnoszenie naszej odporności, a także poprawiają nasz nastrój! Kiszona kapusta, ogórki i kimchi powinny być częstym dodatkiem do naszych posiłków, a dodatkowo – dla smakoszy – soki z kiszonych warzyw!
- Produkty obfitujące w składniki mineralne, przede wszystkim cynk, selen, krzem oraz siarka, które łagodzą i skracają przebieg przeziębienia. Zawierają je produkty zbożowe, orzechy, pestki i nasiona, chude mięso, ryby oraz jaja, a także nasiona roślin strączkowych.
- Dbając o swoją odporność powinniśmy również zadbać o wewnętrzne rozgrzanie, dlatego warto jest uwzględnić dodawanie aromatycznych przypraw takich, jak:
- czarny pieprz - zawiera piperynę, która dodatkowo przyspiesza trawienie i metabolizm,
- cynamon, rozgrzewa oraz reguluje poziom glukozy we krwi i normalizuje poziom cholesterolu.
- imbir i pieprz cayenne przyspieszają metabolizm.
- kurkuma - działa przeciwzapalnie i jest źródłem antyokstdantów
Żywienie jest niezwykle ważne – warto zadbać zarówno o regularne posiłki, bazujące na świeżych, nieprzetworzonych produktach. Bardzo ważne jest też spożywanie odpowiedniej ilości płynów, zwłaszcza wody i naparów ziołowych takich, jak np. pokrzywa. Prawidłowo dobrana dieta oraz suplementacja warunkują lepszą odporność,koncentrację i mniejsze ryzyko występowania wielu chorób (np. chorób układu krążenia, czy też cukrzycy typu 2), pozytywnie wpływają również na wygląd naszej skóry i paznokci.
Należy jednak pamiętać, że nawet najlepsza dieta nie zapewni pełni zdrowia, świetnego wyglądu i samopoczucia, jeśli pominiemy inne elementy stylu życia. Dopiero połączenie dobrej diety, aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości snu, ale także dbania o psychikę – np. poprzez znalezienie odpowiadających nam technik radzenia sobie ze stresem, pozwala na osiągnięcie najlepszych efektów, a przede wszystkim – zdrowia.
Dr Wanda Baltaza – dietetyk kliniczny
KONTAKT
DYSTRYBUCJA W POLSCE:
ITP. S.A.
ul. Domaniewska 37
02-672 Warszawa
+48 722 008 002
itp@itpsa.pl
ul. Domaniewska 37
02-672 Warszawa
+48 722 008 002
itp@itpsa.pl