Jak dbać
o naszą odporność?


Nikt z nas nie lubi chorować, dlatego warto zadbać o siebie i wprowadzić do swojego życia kilka nawyków, które pomogą nam podnieść odporność, a tym samym wzmocnią nasz organizm w walce z infekcjami. To, czego powinniśmy unikać, jeżeli zależy nam na jak najlepszym zdrowiu to przede wszystkim nieprawidłowe żywienie, przewlekły stres, rozregulowany rytm dobowy, a także ograniczenie lub rezygnacja z ruchu.

Od czego zacząć? Najprościej – od jedzenia! Każdego dnia powinniśmy pamiętać o regularnych, zdrowych, urozmaiconych posiłkach, dopasowanych do naszego wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu zdrowia, które w razie potrzeby powinny być uzupełnione dobrą suplementacją. Koniecznie zadbaj o to, żeby Twoje menu obfitowało w te składniki najmocniej wspierające nasz układ immunologiczny, należą do nich:

  1. Witamina C, która jest niezbędna w obronie organizmu przed bakteriami i wirusami, działa stymulująco na organizm, łagodzi objawy osłabienia lub przeziębienia, wpływa na uszczelnienie naczyń krwionośnych, ma właściwości przeciwutleniające i bierze udział w syntezie kolagenu, a ponadto jej obecność w posiłku zwiększa przyswajanie z niego żelaza. Do jej najlepszych źródeł należą: natka pietruszki, papryka czerwona, szpinak, porzeczki, cytrusy i kiwi, ale również cebula.
  2. Antyoksydanty, czyli cząsteczki spowalniające procesy starzenia komórek, a także uczestniczące w zwalczaniu wolnych rodników – są to m.in. resweratrol, rutyna, daidzeina, bioflawonoidy i antocyjany oraz witaminy C, A, E i witaminy z grupy B. Znajdziemy je m.in.: w warzywach, zwłaszcza ciemnozielonych i czerwonych, w owocach, ale też olejach roślinnych, pełnoziarnistych produktach zbożowych, produktach nabiałowych, czy jajkach.
  3. NNKT, zwłaszcza kwasy omega-3, które łagodzą stany zapalne, możemy je znaleźć przede wszystkim w roślinnych olejach.
  4. Probiotyki, czyli kultury bakterii zawarte w produktach nabiałowych takich, jak jogurty i kefir oraz w kiszonkach! Mają zbawienny wpływ na mikrobom jelitowy, przez co wpływają pozytywnie na podnoszenie naszej odporności, a także poprawiają nasz nastrój! Kiszona kapusta, ogórki i kimchi powinny być częstym dodatkiem do naszych posiłków, a dodatkowo – dla smakoszy – soki z kiszonych warzyw!
  5. Produkty obfitujące w składniki mineralne, przede wszystkim cynk, selen, krzem oraz siarka, które łagodzą i skracają przebieg przeziębienia. Zawierają je produkty zbożowe, orzechy, pestki i nasiona, chude mięso, ryby oraz jaja, a także nasiona roślin strączkowych.
  6. Dbając o swoją odporność powinniśmy również zadbać o wewnętrzne rozgrzanie, dlatego warto jest uwzględnić dodawanie aromatycznych przypraw takich, jak:
    • czarny pieprz - zawiera piperynę, która dodatkowo przyspiesza trawienie i metabolizm,
    • cynamon, rozgrzewa oraz reguluje poziom glukozy we krwi i normalizuje poziom cholesterolu.
    • imbir i pieprz cayenne przyspieszają metabolizm.
    • kurkuma - działa przeciwzapalnie i jest źródłem antyokstdantów
Warto dodawać je również do mniej oczywistych posiłków i napojów, np.: do owsianki, kawy lub kakao.

Żywienie jest niezwykle ważne – warto zadbać zarówno o regularne posiłki, bazujące na świeżych, nieprzetworzonych produktach. Bardzo ważne jest też spożywanie odpowiedniej ilości płynów, zwłaszcza wody i naparów ziołowych takich, jak np. pokrzywa. Prawidłowo dobrana dieta oraz suplementacja warunkują lepszą odporność,koncentrację i mniejsze ryzyko występowania wielu chorób (np. chorób układu krążenia, czy też cukrzycy typu 2), pozytywnie wpływają również na wygląd naszej skóry i paznokci.

Należy jednak pamiętać, że nawet najlepsza dieta nie zapewni pełni zdrowia, świetnego wyglądu i samopoczucia, jeśli pominiemy inne elementy stylu życia. Dopiero połączenie dobrej diety, aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości snu, ale także dbania o psychikę – np. poprzez znalezienie odpowiadających nam technik radzenia sobie ze stresem, pozwala na osiągnięcie najlepszych efektów, a przede wszystkim – zdrowia.

Dr Wanda Baltaza – dietetyk kliniczny

KONTAKT

DYSTRYBUCJA W POLSCE:


ITP. S.A.
ul. Domaniewska 37
02-672 Warszawa
+48 722 008 002
itp@itpsa.pl

FORMULARZ KONTAKTOWY


Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail od ITP S.A. z siedzibą w Warszawie (02-672), ul. Domaniewska 37, Newslettera, w tym informacji o promocjach, aktywnościach itp., zgodnie z Regulaminem

Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail od partnerów ITP tj. spółek z grupy kapitałowej MATEX LAB (m.in. Matex Lab S.A., Matex Lab Switzerland S.A., https://www.neauvia.com/contact-us), Newslettera, zgodnie z zasadami wskazanymi tutaj: https://www.iubenda.com/privacy-policy/36967656

Administratorem danych osobowych podanych w formularzu jest ITP S.A. z siedzibą w Warszawie (02–672), ul. Domaniewska 37, e-mail: iod@itpsa.pl. Dane będziemy przetwarzać w celu udzielenia odpowiedzi na zadane nam pytanie lub poruszoną przez Pana/Panią kwestię poprzez formularz kontaktowy, do celów marketingowych oraz w przypadku udzielenia na to osobnej zgody – w celu wysyłki zamówionego Newslettera. Ma Pan/i prawo w każdym czasie wycofać udzieloną zgodę na przesyłanie Newslettera, np. pisząc do nas na adres e-mail: marketing@itpsa.pl. Przysługują Pani/Panu prawa przyznane przez RODO, w szczególności prawo do zapomnienia, sprostowania, ograniczenia danych, dostępu do danych, do ich przeniesienia. Więcej na temat przetwarzania przez ITP danych osobowych można znaleźć w naszej Polityce prywatności.